0541 243 34 33

Sosyal Medyada Biz}

Gebze Yüme Kursları İletişim
>>>Gebze Su Sporları<<<< 0 541 243 34 33
TÜMÜNÜ GÖR

Gebze Yüzme den yüzme boyu uzatır mı? sorusunun cevabı

Gebze Yüzme den yüzme boyu uzatır mı? sorusunun cevabı

YÜZME BOY UZATIR MI ?

Boy uzaması, birçok annenin gelişim döneminde çocuğunu spora yönlendirmesinde önemli bir faktördür. Profesyonel ya da profesyonellik basamaklarını tırmanmaya başlayan Basketbol, Voleybol, Yüzme gibi branş sporcularında uzun boyun bir yetenek seçimi kriteri , aranan bir özellik olduğu akıllardan bazen çıkar ve bu branşları yapanların boyunun uzadığı bilinci akıllara yerleşiverir. Halen bilimsel bir kanıt olmamasına karşın toplumlarda bu bilinç varlığını halen sürdürmektedir.

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YAPILAN SPORLARIN EN ÖNEMLİ ETKİSİ KEMİK YOĞUNLUĞUNU ARTTIRMASIDIR!

Dünyaca ünlü egzersiz fizyoloğu Neil ARMSTRONG kitabında(1) bu konuya detaylı olarak yer ayırmış ve net olarak şu ifadeleri kullanmıştır ‘ çocukluk döneminde yapılan düzenli egzersizin belkide en önemli katkısı kemik yoğunluğunu arttırmasıdır.’ Gerçektende sağlıklı bir postürel gelişim ve özelliklerde orta yaş dönemi sonlarına doğru başlayacak olan kemik doku kaybına(osteoporosis) önlem almak amacı ile yapılabilecek en güzel yatırım kemiğe yatırım olacaktır. Anlam karmaşası olmaması adına belirtmek gerekir ki kemik yoğunluğunun artması mevcut kemik dokusundaki kemik minerallerinin artmasıdır. Uzaması ile ilişkili bir değer değildir.
Peki neden Kemik yoğunluğu artıyor?

Özellikle yerçekiminin etkisine karşı gelmek zorunda kalınan sporlarda kemik dokusunda meydana gelen harabiyetler kemiğin daha fazla yoğunluğunu arttırmasını tetikleyen bir ‘ Uyarı Sinyali’ olarak algılanması sonucunda kemik yoğunluğunda önemli bir artış meydana geliyor. Eğer futbol gibi sadece alt ekstremitelerin kullanıldığı sporlar yapıyorsa bacak kemiklerinde yoğunluk daha fazla artıyor. Alt ve üst ekstremitelerin kullanıldığı Voleybol veya hentbol gibi branşlarda kol ve bacak kemiklerinin yoğunluğu artıyor ve sağlamlaşıyor denilebilir.

Peki ya Halter gibi aşırı stres ?

Sürekli yukarıdan basınç yapan bir yükle çalışmak ileriki yaşlarda kemik doku kayıplarını arttırdığı uzama dönemlerinde büyüme plaklarına baskı ile zarar oluşturduğu bilinmektedir. Hele de yanlışlıkla başarı uğruna Steroid içerikli doping (Testosteron) alınmışsa geriye dönüşü olmayan bir kemik kaybı yaşanacak demektir.

Yüzme Kemik Yapıcı (Osteojenik) Bir Spor Değildir !

Solunum ve dolaşım sistemine, esnekliğe, kas kuvvetine , koordinasyona, dayanıklılığa maksimum derecede katkı sağlayan yüzme sporu yerçekimsiz ortamda gerçekleştirilmesine bağlı olarak tıpkı bisiklet gibi kemik yoğunluğunu arttırmaz. Bu nedenledir ki bazı yüzme kulüpleri Kara antrenmanlarında ip atlama sıçrama gibi yerçekimi etkisi ile kemiğe en çok sinyallerin gönderildiği ip atlama sıçrama gibi egzersizlerinde içinde bulunduğu optimal yüklerden oluşan antrenman modüllerini antrenman öncesi ya da sonrası çocukluk döneminde uygularlar.

Yapılan araştırmaların büyük bir çoğunluğu yüzmenin boy uzatmadığını söylesede sağlıklı bir omurga gelişimi ve doğru teknik ile yüzmenin postürel bozuklukların en önemli koruyucusu olduğu bilinmektedir. Özellikle doğru teknikle sırtüstü yüzmenin , omurganın en küçük kemiklerinin bile harekete karıştığı kelebek yüzmenin kazandırdığı ‘Duruş Kalitesi’ hemen hemen çoğu branşta görülmemektedir. Yüzücülerin kendi vücut ağırlığı ile yapılan sporlar arasında en uzun boy uzunlugu degerine sahip olduğunu gösteren tek bilimsel araştırmada bile (2) boy uzamasına ilişkin bir bulgu olmamasına karşın sağlıklı postürel gelişime vurgu yapılmıştır.

Boy Uzamasındaki Temel Faktörler Nelerdir?

En temel faktör olarak aileden gelen ‘Genetik Miras’ gösteriliyor. Ekstrem durumlar harici Anneyle babanın boy ortalamasında bir kadın, babadan daha uzun olabilecek bir erkek modeli ile karşılasabilmek için ise, düzenli beslenme (kalsiyum alımına dikkat), kaliteli ve yeterli uyku en önemli şartlar.

ANAHTAR NOTLAR

– Çocukluk Döneminde düzenli egzersiz kemik yoğunluğunu arttırır.
– Yüzme antrenmanı Kara çalışmaları ile desteklendiğinde belki de diğer spor branşlarında geliştirilemeyecek kadar düzgün bir postür ile kemik yoğunluğunu arttırabilir.
– Çocukluk dönemi obezitesinin en önemli frenleyicisi olan düzenli egzersiz türleri arasında çocuğun koşamayacağı mesafeleri durmadan yüzmesini sağlayan yüzme sporu en etkilisidir.
– Her zaman uzun boy sağlam bir kemik yapısına sahip olduğumuz anlamına gelmez! aksine uzun boy ile azalan koordinasyon nedeniyle düşmelere bağlı kemik hasarlanmaları(kırık vb..) riski daha yüksektir.
– Sağlıklı beslenme ve kaliteli dinlenme sağlıklı bir boy uzumasında kritik rol oynar,
– Performans açısından yüzme sporu mesafe ve teknik zenginliğine sahip olduğu gibi farklı antropometrik özelliklere de açık bir spordur.

Sağlıcakla kalın…

Erkan hocadan alıntıdır elinize sağlık hocam

Kaynaklar
1* http://www.sciencedirect.com/science/book/9780443102608
2*http://onlinelibrary.wiley.com/…/10.1…/jbmr.5650100411/epdf…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

02 Mayıs 2017
961 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN